Ste podráždení, skleslí, unavený, prípadne sa dlho kurírujete po chorobe?
Aj keď veľa relaxujete dbáte na stravu, chodíte do fitka, či na pravidelné prechádzky a stále máte uvedené problémy za tým všetkým môže stáť nepatrný ale o to významný nedostatok stopových prvkov vo vašom tele.
O problematike chýbajúceho jódu sa veľa nepíše a ani sa mu nevenuje prílišná pozornosť. Čo je vlastne jód a čím je tak dôležitý?
Jód je stopový prvok, ktorý je nevyhnutný pre správny vývoj ľudského organizmu. Je súčasťou hormónov vylučovaných štítnou žľazou, ktoré ovplyvňujú predovšetkým vývoj pohybovej sústavy a mozgu v raných fázach vývoja.
Čim to je, že nemáme jeho dostatočný prísun. V prvom rade sa za roky zmenil stravovací režim mnohých ľudí a ani nie sme prímorská krajina. Kupujú sa menej kvalitné potraviny, ktoré prirodzene neobsahujú jód a žijeme príliš rýchľu dobu, ktorá ma negatívny dopad na našu psychiku a neustály stres.
Nedostatok jódu spôsobuje únavu, spomalenie organizmu, poruchy sústredenia a reflexov, pocit chladu v končatinách, suchú pokožku, zápchu a podobne. U žien môže dôjsť k predĺženiu menštruačného cyklu a rovnako je možnou príčinou častejšieho výskytu nádorov v prsníkoch, problémov s otehotnením alebo dokonca dôsledkom neplodnosti, ako u žien, tak i u mužov.
Hlavným zdrojom jódu sú potraviny. Dokonca platí, že čím viac jódu sa nachádza v pôde, tým viac ho je aj v samotných potravinách. Najbohatšie pôdy na jód nájdeme v prímorských krajinách. Slovensko, ako vnútrozemský štát, má výrazne menej jódu nielen v pôde ale i vo vode. Preto potraviny vyprodukované u nás obsahujú len málo jódu.
Dopĺňať jód je možné aj každodenným používaním produktu Jódaqua. Ide o 100% prírodný jód v minerálnej vode, ktoré obsahuje aj množstvo ďalších minerálov a stopových prvkov.
Na Slovensku sú dostupné aj iné zdroje jódu či už je to kuchynská soľ ktorá je obohatená o jód, alebo špeciálne výživové doplnky, či niektoré minerálne vody. S tých bežne dostupných potravín kde sa jód nachádza sú niektoré bylinky, zelenina, či ovocie. Ide hlavne o cesnak, cibuľu, bazalku, višne, maliny, citróny, ríbezle alebo paradajky.
Pre deti existujú výrobky obohatené jódom – napr. detské ovocné výživy. Jód zvykne byť pridávaný aj do dojčenského náhradného mlieka, pre deti, ktoré nemôžu byť dojčené.
Čo sa týka dennej dávky
- Dojčence by mali prijať 110 – 130 mcg denne
- Deti do 8 rokov 90 mcg
- Deti do 13 rokov už 120 mcg
- Dospievajúci a dospelí ľudia 150 mcg denne
- Tehotné ženy až 220 mcg a dojčiace matky dokonca 290 mcg jódu denne.
Aj keď máte pocit, že všetko dodržiavate a stále máte neistý pocit, je na mieste navštíviť vášho obvodného lekára, dať si spraviť komplexnú zdravotnú prehliadku a aj mineralizáciu vašich stopových prvkov v krvi.